GELENEKTEN MODERNE MÜREKKEP SANATI

Yüksek lisans öğrenimimi yaptığım Tayvan’a geldiğim günden itibaren, Doğu Asya ve Tayvan’a özgü, burada alacağım eğitimin bana vereceklerinin dışında neler öğrenebileceğimi araştırmaya başladım. Kendimce ilginç bulduğum sanat dallarını seçmeye çalıştım. Katıldığım kursların bazıları Çince kaligrafi, çay yapma ve mürekkep resim kursları olmuştur.
Geleneksel Çin resim sanatının tarihçesi M.Ö. 4.000 yılına kadar uzanmaktadır. M.S. 1. yüzyılda Çin’in Budizm ile tanışmasıyla, ilk olarak mağaraların ve tapınakların duvarlarında görünmeye başlamış ve zamanla Çin sanat dünyasında giderek artan bir öneme sahip olmuştur. Figür resimleri, Song hanedanlığı döneminde (960-1127) dinsel hayatın dışını da konu edinmeye başlamıştır. Bu devirde, tarihi karakterlerin ve günlük yaşamın hikâyelerinin resmedilişi çok yaygın hale gelmiştir.
Manzara resimleri, manzaranın kendisinden başka bir şey ifade etmeyen formda 4. yüzyılda geliştirilmiştir. Modern ressamlar mürekkep boya ile birlikte renkli boyalar da kullanmaktadırlar. Farklı renklerin getirdiği esneklikle yeni üsluplar geliştirmişlerdir.
Mürekkep resim kursu öğretmenim Bay Wang Hon-Yi  (王宏一), 40 yıldır mürekkep resim yapıyor ve yılların verdiği deneyimle kendi düşünce yapısına uygun birçok özel teknik geliştirmiş. Aynı zamanda kendi yaratıcı tarzını da bulmuş. Doğada, mürekkep boyamada kullanılabilecek, felsefi derinliğiyle insanın başını döndüren, sınırsız hazinelerin bulunduğunu belirtmektedir. Onun yaratıcı gücü doğanın kendisinden gelmektedir. Doğa aynı zamanda onun resim ve ilham kaynağıdır. Kendi tarzına sahip olmak için çok çalışmış. Bir tarzı yaratmak için çok resim yapmanın ve kendi yapıtların üzerine ciddi kafa yormanın şart olduğunu ifade etmektedir. Kendisinin uzmanlaştığı konu, aynı zamanda Tayvan’ın ulusal çiçeği de olan erik çiçeğidir. Genelde güçlü ağaç gövdesi ve yumuşak arka fona eklenen çiçeklerle anlatır anlatmak istediğini. Aşağıda kendisinin farklı zamanlarda yapmış olduğu doğa resimlerinden bazı örnekler göreceksiniz. Resimlerin üzerine tıklayarak resimleri büyütebilirsiniz.
Sanat dolu günler sizinle olsun…

Yorumlar