ÇİZGİ ÇEŞİTLERİ

                                                          ÇİZGİ ÇEŞİTLERİ
Çizgilerin şekilleri insanda birçok anlam ve duygu uyandırır. Bu çizgilerin anlamlarını bilmemiz kullanacağımız çizgi türünü doğru seçerek, çizimimize doğru yön vermemizi sağlayacaktır.
Resimde çizgiler genel olarak 2’ye ayrılır:
1)Doğru Çizgiler.
2)Eğri Çizgiler.
1)Doğru çizgiler; sakinliği, sağlamlığı ve devamlılığı ifade eder. Doğru çizgiler de duruşlarına göre farklı etki yaratırlar .
a)Dikey Doğru Çizgiler; göz seviyesinin üzerine çıktıkça hayat ve canlılık hissi uyandırır; topraktan yükselen bitki sapları, ağaç gövdeleri gibi.
b)Dikey Doğru Çizgiler; göz seviyesinin altında olduğu zamanlarda ise, bitkinlik cansızlık ve korku hissini uyandırır; Yüksek bir yerden aşağıya bakmak gibi.
**Kişinin mutluluğunu ifade etmek için ellerini yukarıya kaldırmasından; dikey doğru çizgilerin göz seviyesinin üzerinde olduğunu, bitkinliği anlatmak için de aşağıya sarkıtmasından; dikey çizgilerin göz seviyesinin altında olduğunu çıkarabiliriz.
c)Yatay Doğru Çizgiler; Yerleşme ve hareketsizlik duygusunu harekete geçirirler. Örnek olarak durgun bir deniz, karşıdan görünen merdivenlerin hatlarını verebiliriz.
d)Eğik Doğru Çizgiler; Sağlamlık duygusu ile hareket etkisi meydana getirir. Gözden uzaklaşan tren yollarına ve telefon direklerinde bu etkiyi rahatça gözlemleriz.
2)Eğri Çizgiler; kıpırdanma, kaynaşma, hareket ve sevinç hissi uyandırır. Sakin rüzgarın olmadığı bir havada her şey durgun olup doğru çizgiler hüküm sürerken, fırtınalı bir havada bu çizgilerin yerini eğri çizgilerin aldığını görürüz.



Yorumlar

  1. Çizgi çeşitleri örneklerinizi kanağından örencilerimize bilgi amaçlı bloğumuz da paylaşımımızda sıkıntı yoktur umarım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder